top_left_1

Studentam.net.ua

Курсові та дипломні роботи
top_right_1
top_left_2
Головна arrow Психологія arrow Психофізіологія діяльності (М.С.Корольчук) arrow Вступ (Психофізіологія діяльності (М.С.Корольчук))
top_right_2
top_left_3
top_right_3
Вступ (Психофізіологія діяльності (М.С.Корольчук))

ВСТУП

   Опанування людиною нових технічних систем на землі, у повітрі та морських просторах - багатообіцяльні справи сучасності, котрі мають велике загальнодержавне і наукове значення.
   Обслуговування і використання сучасної техніки поєднано зі значним зростанням тривалості та інтенсивності трудової діяльності. Праця супроводжується високими фізичними та нервово-психічними навантаженнями, іншими особливостями, що пред'являє підвищені вимоги до особи і колективу та надає окрему актуальність проблемі охорони працездатності і надійності діяльності спеціалістів.
   Прогрес науки і техніки дозволяє створити технічно складні системи з високим ступенем надійності і практично необмеженими строками роботи, а можливості людини, які забезпечують надійне і ефективне використання, обмежені.
   Включаючись у систему "людина-машина", вони відповідають і за себе, і за машину. Власне людина є ненадійним людським фактором, але без цього слабкого і ненадійного фактора не можуть обійтися навіть насправді надійні системи.
   Людство справилося з багатьма епідеміями, підкорило космос і морські глибини, вишукує засоби продовження життя і шляхи запобігання війн, але до цього часу не навчилося надійно захищати людину, її здоров'я в процесі повсякденної праці.
   Для того щоб успішно справлятися зі своїми обов'язками, ефективно та надійно обслуговувати сучасну техніку, недостатньо бути тільки здоровим і фізично сильним. Праця потребує значної напруги уваги, пам'яті, мислення, складної роботи аналізаторних систем, швидкості і точності рухових реакцій на зовнішні подразники, рівноваги нервових процесів у центральній нервовій системі.
   Разом з тим під впливом умов придатності до життєдіяльності: факторів мешкання (технічних), гідрометеофакторів (природних), соціально-психологічних (особливостей і характеру праці) і медико-біологічних факторів у трудовій діяльності спеціалістів відбуваються різноманітні зміни з боку функцій організму, знижується ефективність і надійність виконання професійних обов'язків внаслідок розвитку вираженого стомлення та перевтоми. Такі зміни функцій організму та працездатності людини потребують практичних заходів, спрямованих на забезпечення та підвищення ефективності праці в специфічних умовах.

Всі опубліковані на сайті матеріали належать їх авторам. Матеріали розміщено виключно для ознайомлення. Копіювання та використання інформації суворо заборонено.

 
< Попередня   Наступна >

Замовити реферат, курсову або дипломну роботу

bottom_left
bottom_right
Studentam.net.ua © 2008-2024