top_left_1

Studentam.net.ua

Курсові та дипломні роботи
top_right_1
top_left_2
Головна arrow Економічні науки arrow Безпека банківської діяльності arrow Розділ 5. Інформаційна безпека банку
top_right_2
top_left_3
top_right_3
Розділ 5. Інформаційна безпека банку

Розділ 5. Інформаційна безпека банку

   Важливою особливістю сьогодення є перехід від індустріального суспільства до інформаційного, в якому головним ресурсом замість капіталу стає інформація.
   Виробництво та обіг інформації стали центральною ланкою розвитку економіки. На відміну від недавнього минулого, коли конкурентоспроможність товару багато в чому визначалась наявністю шляхів сполучення і перевезення сировини, сьогодні вона значною мірою залежить від уміння захищати свою ділову, комерційну і технічну інформацію. Особливе місце тут посідають нові ідеї. Вони становлять інтелектуальну власність суб’єкта господарювання або, іншими словами, інформацію, яку можна використати для виробництва товарів і послуг чи перетворити в гроші, продавши її.
   Власна інформація має значну цінність, оскільки нерідко її отримання (створення) — досить трудомісткий і дорогий творчий процес. Тому очевидно, що реальна цінність інформації визначається насамперед доходами від її використання.
   Водночас, ураховуючи, що в ринкових умовах основним рушієм прогресу є конкуренція, а остання спрямована на створення умов для збільшення прибутку, інформація за певних обставин стає об’єктом дій конкурентів. У такому разі інформаційні об’єкти мають бути достатньо захищені, з тим щоб виключити можливість несанкціонованого доступу до них і незаконного використання.
  
Як не прикро, але слід визнати, що сьогодні існують досить потужні системи несанкціонованого збору інформації, високоефективні технічні засоби та досить якісно у професійному розумінні підготовлені фахівці. Як зазначалося вище, діяльність, пов’язана з несанкціонованим збором інформації, розкриттям промислових та комерційних таємниць, має назву промислового шпигунства, яке нині стало розвинутою системою, оснащеною сучасною технікою, володіє досить перспективними методиками і яке проникло практично в усі сфери діяльності людства.

5.1. Неправомірне отримання інформації і захист від нього
5.2. Правове регулювання захисту таємниць банку
5.3. Відповідальність за посягання на таємниці банків
5.4. Нормативна база банку з інформаційної безпеки

Всі опубліковані на сайті матеріали належать їх авторам. Матеріали розміщено виключно для ознайомлення. Копіювання та використання інформації суворо заборонено.

 
< Попередня   Наступна >

Замовити реферат, курсову або дипломну роботу

bottom_left
bottom_right
Studentam.net.ua © 2008-2024