top_left_1

Studentam.net.ua

Курсові та дипломні роботи
top_right_1
top_left_2
Головна arrow Психологія arrow Психофізіологія діяльності (М.С.Корольчук) arrow Медико-біологічні фактори ефективності професійної діяльності спеціалістів
top_right_2
top_left_3
top_right_3
Медико-біологічні фактори ефективності професійної діяльності спеціалістів

Медико-біологічні фактори ефективності професійної діяльності спеціалістів

   Характерною особливістю сучасної медицини та біології є тісний взаємозв'язок організму людини з зовнішнім середовищем. Багатовікова періодична зміна дня і ночі призвела до стереотипних змін функцій організму людини. Добові коливання виявляються в діяльності вищих відділів ЦНС, шлунково-кишкового тракту, гіподинамії, в терморегуляції м'язової сили та витривалості, фізичної й розумової працездатності.
   Сучасникам відомо біля 60 різних фізіологічних функцій організму, які мають чітку добову періодику, причому фаза максимальної діяльності в більшості випадків припадає на період бадьорості. Такі чіткі циклічні зміни фізіологічних процесів виражають біологічну доцільність і фізіологічну цілісність організму.
   Теоретична база розуміння процесу формування біоритмів у людини належить І.М.
Сеченову (1901). Ідеї взаємодії відчуття і руху якраз відображають зміст рефлекторного принципу в застосуванні до теорії відчуттів. Питання про роль м'язових рухів у відчутті часу, як і в збереженні нормального функціонування різних органів і систем, особливо чітко постає в медицині (морській, авіаційній). Обмеження рухів може призвести до порушення чуття часу та значних змін функцій організму.
   Можливість зміни ритму, наприклад при тривалих роботах в нічну зміну, свідчить про те, що в основі формування добової періодики лежить описаний І.П. Павловим умовно-рефлекторний динамічний стереотип, а саме можливість утворення у людини умовного рефлексу на час.
   В процесі хронофізіологічної адаптації змінюються звичайні фазові співвідношення біоритмів, система регуляції, починається складна функціональна перебудова, яка виявляється в десинхронізації і в подальшій ресинхронізації функцій
(Aschaft, 1969).
   Таким чином, з медико-біологічних факторів, які прямо впливають на ефективну професійну та безпечну діяльність спеціалістів, в першу чергу відмічаються зміни біоритмів, гіподинамія, нервово-психічне напруження. Докладніше розглянемо зміну біоритмів.

Всі опубліковані на сайті матеріали належать їх авторам. Матеріали розміщено виключно для ознайомлення. Копіювання та використання інформації суворо заборонено.

 
< Попередня   Наступна >

Замовити реферат, курсову або дипломну роботу

bottom_left
bottom_right
Studentam.net.ua © 2008-2024