top_left_1

Studentam.net.ua

Курсові та дипломні роботи
top_right_1
top_left_2
Головна arrow Психологія arrow Психофізіологія діяльності (М.С.Корольчук) arrow Вплив факторів умов життєдіяльності на ефективність та рівень безпеки спеціалістів
top_right_2
top_left_3
top_right_3
Вплив факторів умов життєдіяльності на ефективність та рівень безпеки спеціалістів

Вплив факторів умов життєдіяльності на ефективність та рівень безпеки спеціалістів

   Особливість впливу середовища об'єкту на ефективність і безпеку діяльності спеціаліста полягає в тому, що параметри життєдіяльності в процесі праці змінюються. Найчастіше спостерігається коливання мікроклімату (температурних режимів, тиску, вологості) хімічного складу повітряного середовища. Особливо шкідливо впливають фактори життєдіяльності тоді, коли місця для відпочинку знаходяться в одному приміщенні, поблизу джерел шуму, вібрації, з неоптимальним освітленням. Крім того, приміщення в деяких ситуаціях (перенасичення людьми, особиста неорганізованість) перетворюється в приміщення для відпочинку, що вкрай неприпустимо.
   Тривала і комплексна дія шкідливих факторів життєдіяльності викликає незалежно від характеру діяльності спеціалістів більш ранні зміни функцій організму і зниження працездатності. Тому немає більш важливого завдання для спеціалістів, як підтримання оптимальних параметрів життєдіяльності для забезпечення ефективної професійної і безаварійної діяльності протягом усього періоду виконання завдання.
   Характеризуючи вплив факторів життєдіяльності на ефективність професійної діяльності і рівень безпеки для життя, слід враховувати такі основні положення:
   - комбіновану дію факторів, які можуть викликати в організмі ефект накопичення та підвищення впливу;
   - рівень будь-якого фактора не змінюється постійно, але може значно змінюватись в процесі праці;
   - тривалість дії шкідливих факторів життєдіяльності може коливатись від кількох хвилин, діб, тижнів до місяців і навіть років;
   - дія шкідливих факторів життєдіяльності може зустрічатись не тільки в процесі, а також під час відпочинку;
   - умови праці ставлять неоднакові вимоги до функціонального стану різних органів і систем організму;
   - початковий стан функцій організму спеціалістів може бути зниженим внаслідок дії інших факторів і умов праці.
   У відношенні до більшості факторів життєдіяльності поки що неможливо точно виявити, якою мірою кожен з них окремо впливає на функції організму і працездатності. Головне у тому, що нестандартні умови праці спеціалістів при деяких обставинах викликають зміну професійної працездатності й рівня безпеки праці.

Всі опубліковані на сайті матеріали належать їх авторам. Матеріали розміщено виключно для ознайомлення. Копіювання та використання інформації суворо заборонено.

 
< Попередня   Наступна >

Замовити реферат, курсову або дипломну роботу

bottom_left
bottom_right
Studentam.net.ua © 2008-2024