top_left_1

Studentam.net.ua

Курсові та дипломні роботи
top_right_1
top_left_2
top_right_2
top_left_3
top_right_3
3.2.4. Взаємодія відчуттів

3.2.4. Взаємодія відчуттів

   Взаємодія відчуттів — зміна чутливості аналізатора під впливом подразнення інших органів відчуття. Наприклад: слабкі звукові подразники підвищують чутливість зорового аналізатора, але якщо як звуковий подразник застосовують голосний шум авіаційного мотора, то погіршується чутливість ока.
   Сенсибілізація — це підвищення чутливості внаслідок взаємодії аналізаторів і вправляння.
   Фізіологічним механізмом взаємодії відчуттів є процеси іррадіації та концентрації збудження в корі головного мозку, де представлено центральні відділи аналізаторів.
   Слабкий подразник сприяє іррадіації (поширенню), сильний — концентрації (за І.П. Павловим). Скажімо, як у випадку, коли досліджуваному кажуть слова "кислий, як лимон", так і в разі дії на язик лимонного соку змінюється електрична чутливість очей і язика. Завдяки музикуванню в дітей розвивається звуковисотний слух (управляння).
   Синестезія — виникнення під впливом подразнення одного аналізатора відчуття, характерного для іншого аналізатора. Найчастішими є зорово-слухові синестезії, коли під дією звукових подразників у суб'єкта виникають зорові образи. Згадаймо кольоровий слух у композитора М.А. Римського-Корсакова, О.М. Скрябіна або симфонії фарб художника М.К. Чюрльоніса.

Всі опубліковані на сайті матеріали належать їх авторам. Матеріали розміщено виключно для ознайомлення. Копіювання та використання інформації суворо заборонено.

 
< Попередня   Наступна >

Замовити реферат, курсову або дипломну роботу

bottom_left
bottom_right
Studentam.net.ua © 2008-2024