top_left_1

Studentam.net.ua

Курсові та дипломні роботи
top_right_1
top_left_2
Головна arrow Психологія arrow Психофізіологія діяльності (М.С.Корольчук) arrow Раціональний режим праці та відпочинку в період виконання робочого циклу
top_right_2
top_left_3
top_right_3
Раціональний режим праці та відпочинку в період виконання робочого циклу

Раціональний режим праці та відпочинку в період виконання робочого циклу

   Фізіологічна суть регламентованого режиму праці й відпочинку полягає у виробленні нового динамічного стереотипу, який відповідає новим умовам діяльності колективу в період виконання робочого циклу.
   Раціональний розподіл дня спеціалістів будується у відповідності до вимог і конкретних умов роботи та специфіки діяльності, однак враховується ряд загальних фізіологічних принципів (Апанасенко Г.Л., Бобров Ю.М., Сапов І.А., 1980).
   Режим праці й відпочинку максимально враховує звичний, повсякденний розпорядок дня, який є постійним та стереотипним на весь період виконання робочого циклу. Автори вважають, що оптимальнішим режимом праці й відпочинку є тижневий розпорядок, в якому регламентуються всі види діяльності й відпочинку для кожної зміни окремо. Встановлено, що загальний час зайнятості спеціалістів складає не більше 10 годин, загальна тривалість відпочинку - не менше 9,5-10,5 годин на добу, загальна тривалість сну - не менше 8 годин, а безперервного сну - не менше 6,5-7 годин на добу. Враховується, що чергування (вахти) в нічний час найбільш несприятливі для життєдіяльності, а тому їх тривалість скорочується на 1 годину за добу при трьохзмінній системі за рахунок денних чергових змін. Крім того, поєднується час харчування з часом зміни чергувань (вахт) і введене харчування (сніданок) для нічної зміни.
   Доведена необхідність забезпечення часу для активного відпочинку та одного можливих умов для відпочинку, спортивних та культурних заходів. При цьому у вихідний день повинні включатись всі заняття й роботи, крім чергувань, вахт і аварійних робіт, викликаних необхідністю.

Всі опубліковані на сайті матеріали належать їх авторам. Матеріали розміщено виключно для ознайомлення. Копіювання та використання інформації суворо заборонено.

 
< Попередня   Наступна >

Замовити реферат, курсову або дипломну роботу

bottom_left
bottom_right
Studentam.net.ua © 2008-2024