top_left_1

Studentam.net.ua

Курсові та дипломні роботи
top_right_1
top_left_2
top_right_2
top_left_3
top_right_3
Зміна біоритмів

Зміна біоритмів

   Дослідження в цій галузі показали, що всі психофізіологічні функції мають коливальний характер, а добові зміни параметрів проявляються як загальний біологічний закон ритму і що використання цього закону в трудовій діяльності людини забезпечує підвищення її ефективності і безпеки. Загальним підсумком дослідження такого напрямку було те, що виявлено зміни працездатності людини в нічний час.
   На погляд Glebman (1967), зниження працездатності починається після 18 годин і продовжується до 3 години ранку, коли вона досягає свого мінімуму.
   Аналогічні дані одержані й іншими дослідниками, а незаперечною істиною стало те, що денні зміни мають перевагу порівняно з нічними. Продуктивність праці вдень теж має свої особливості. На характер динаміки продуктивності праці вдень впливає ряд умов. На думку Б.С.Алякринського (1975), на працездатність спеціаліста впливають такі фактори: тривалість робочого циклу, досвід виконання даної роботи, рівень мотивації, перевага в роботі елементів точності або швидкості, дія шкідливих факторів зовнішнього середовища на організм.
   Дослідження функцій організму при виконанні робіт в різний час доби (Мацевич Д.М., 1975; Бердишев В.В., Новожилов Г.Н., 1978; Корольчук М.С, 1985) показують, що в нічний час подовжується латентний період сенсомоторних реакцій, зменшується точність виконання коректурних проб, зменшується витривалість до статичного зусилля. Такі дані свідчать про значне підвищення вночі гальмівних процесів в ЦНС, пригнічення функцій організму і погіршення працездатності людини. Зниження фізіологічних можливостей спеціалістів та їх професійної працездатності в нічні години є однією з причин високої аварійності в цей час.Так, за даними американської берегової охорони, 199 випадків зіткнення кораблів спостерігались вночі. Встановлена чітка залежність між часом вахт і кількістю аварій: найбільша кількість зареєстрована о 4 годині нічних вахт (Мацевич Д.М., 1975). Швидка зміна годинних поясів теж впливає на стан людини. Нерідко літаки протягом декількох годин, а кораблі за 10-15 діб плавання пересікають 5-7 годинних поясів. Такі переміщення викликають у людей порушення ритмів фізіологічних функцій та проявляються специфічним суб'єктивним відчуттям. Перебудова біологічних ритмів може сприйматися спеціалістами як стан, коли відчувається слабкість, в'ялість, безсоння в нічний час і сонливість вдень, зниження працездатності. Такий стан людини в літературі одержав назву "десинхроз" і найбільш вивчений у льотчиків, космонавтів, моряків (Алякринський B.C., 1975).
   Проблема вивчення біоритмів у спеціалістів складна і мало досліджена. Але вже сьогодні є можливість враховувати критичні дні фізичного, емоційного та інтелектуального циклів людини, фізіологічні можливості, вплив навколишнього середовища й умов життєдіяльності на особливих об'єктах при розробці раціональних режимів праці та відпочинку, що сприяло б швидкій перебудові фізіологічних та психологічних функцій організму, збереженню працездатності і безпечній діяльності спеціалістів.
   Таким чином, збільшення швидкості і дальності польотів, плавання кораблів призвело до того, що спеціалісти повинні працювати в умовах швидкої зміни кліматичних зон і годинних поясів, викликаючи напругу сезонних та добових біологічних ритмів. Спеціалісти, які працюють в закритих приміщеннях, практично позбавлені можливості сприймати зміну дня і ночі, що теж значно впливає на стан добових біоритмів життєдіяльності людини.

Всі опубліковані на сайті матеріали належать їх авторам. Матеріали розміщено виключно для ознайомлення. Копіювання та використання інформації суворо заборонено.

 
< Попередня   Наступна >

Замовити реферат, курсову або дипломну роботу

bottom_left
bottom_right
Studentam.net.ua © 2008-2024