top_left_1

Studentam.net.ua

Курсові та дипломні роботи
top_right_1
top_left_2
top_right_2
top_left_3
top_right_3
Хімічні фактори умов життєдіяльності

Хімічні фактори умов життєдіяльності

   Хімічні фактори життєдіяльності умовно групуються в двох напрямах - зміна природного газового складу повітря (кисень, азот і вуглець) і шкідливі хімічні домішки, які виділяються технічними засобами, обладнанням, синтетичними матеріалами, лакофарбовим покриттям і людьми.
   В добре вентильованих приміщеннях об'єктів параметри хімічного складу повітря повинні підтримуватися на рівнях, які не зашкодили б здоров'ю людини.
   Але несприятливі умови діяльності спеціаліста можуть складатися так, що нормативні співвідношення компонентів повітря порушуються. Якщо наявність кисню знизиться до 16%, це вкрай небезпечно для життя людини, а наявність його на більш ніж 18% зразу ж позначається на ефективності і безпечній діяльності спеціаліста і супроводжується суб'єктивними і об'єктивними прикметами.
   Суб'єктивно людина відчуває головний біль, загальну слабкість, стукання в скронях, запаморочення голови. Об'єктивно це проявляється в зниженні якості, ефективності й безпеки праці, перевантаженням гальмівних процесів у корі головного мозку, уповільненням мислення і дій (Shutter, 1964).
   Особлива роль в сучасній літературі відводиться здатності організму людини адаптуватись до підвищеного складу двоокису вуглецю (С02) в повітрі. Виявлено, що це можливо при кількості С02 в повітрі в межах 0,5-1,5%. Навіть при таких умовах адаптація до С02 потребує вираженої напруги функцій організму, що врешті-решт призводить до зниження працездатності і рівня безпеки праці спеціаліста.
   Окиси вуглецю утворюються в результаті окислення палива, мастил і фарб (особливо на гарячих поверхнях двигунів і механізмів). Встановлено, що в закритому свіжопофарбованому масляною фарбою приміщенні може утворюватись протягом перших 4-6 тижнів після пофарбування 0,28-0,32 м3 окису вуглецю на добу (Shutter, 1964).
   З інших шкідливих домішок, які зустрічаються в побутових приміщеннях, треба мати на увазі окиси азоту, сурм'яного і сірчаного водню, фенолу, формальдегіду та інших токсичних речовин. Характеризуючи повітряне середовище об'єктів, слід враховувати і запилення, бідність легкими аероіонами. Крім того, в погіршення хімічного складу повітря вносить свою частку і людина (результат виділення продуктів життєдіяльності). Докладно це розглянемо в підрозділі про біологічні фактори.
   Аналіз вітчизняної і зарубіжної літератури, а також особисті експериментальні дослідження дають підставу О.Ю. Сидорову і З.К. Сулимо-Самуйлло виділити 6 зон адаптаційної і токсичної дії С02 на організм. Вплив хімічних факторів на працездатність людини та її безпеку залежить від багатьох умов і в першу чергу - від функціональних резервів організму, особистих якостей, індивідуальної підвищеної чутливості до речовин, від характеру і тривалості роботи, впливу інших несприятливих факторів.

Всі опубліковані на сайті матеріали належать їх авторам. Матеріали розміщено виключно для ознайомлення. Копіювання та використання інформації суворо заборонено.

 
< Попередня   Наступна >

Замовити реферат, курсову або дипломну роботу

bottom_left
bottom_right
Studentam.net.ua © 2008-2024