top_left_1

Studentam.net.ua

Курсові та дипломні роботи
top_right_1
top_left_2
Головна arrow Екологія arrow Соціальна екологія (Лекції) arrow 4. Заходи для збереження та раціонального використання грунтів
top_right_2
top_left_3
top_right_3
4. Заходи для збереження та раціонального використання грунтів

4. Заходи для збереження та раціонального використання грунтів

   Екстенсивне землеробство зумовило розорювання лучних земель аж до урізу русла ріки, а також схилів, на яких повинні рости ліси, чагарники і трави. В кожній районній соціоекосистемі повинно бути своє науково обгрунтоване співвідношення між полем, лісом, луками, болотами, водоймами, що дасть найвищий господарський ефект і збереже навколишнє середовище.
   Не менш важливою справою є організація і дотримання польових, кормових протиерозійних та інших сівозмін. Потрібно оптимізувати розмір полів у сівозмінах, вони у нас часто завеликі. Необхідно перейти до нарізування полів, сівозмін по контурах грунтових відмін, а не розбивати різногрунтові ділянки на правильні прямокутники для вигоди механізованого обробітку.
   Для збереження фізичних властивостей грунтів(структури, пористості, оптимального водно-повітряного режиму) слід різко скоротити повторність обробітку, перейти на прогресивні форми обробітку і ефективні легкі машини і механізми.Обробіток грунту та догляд за посівами повинні бути комплексними, виконуватись повним набором якісних навісних та причепних знарядь.
   Безплужний обробіток грунту є одним з елементів ефективного обробітку, що покликаний щадити грунт, дати можливість відтворюватись цінним властивостям землі. На порядку денному нульовий обробіток, тобто механічне втручання один раз в кілька років. Технологія нульового обробітку грунту вдосконалюється і їй без сумніву належить майбутнє.
   Альтернативою ультрахімізованого методу господарювання є органічне (біологічне) землеробство, яке повністю виключає застосування отрутохімікатів і неякісних мінеральних добрив. Проте це землеробство вимагає високої культури, дотримання всіх термінів та вимог обробітку грунту і догляду за рослинами, застосування біологічних методів захисту рослин від шкідників та бур′янів. Воно невіддільне від добре поставленої насінневої справи, наявності високоврожайного і стійкого проти вірусів і грибків гібридного насіння.
   При органічному (біологічному) землеробстві на перших порах врожаї дещо нижчі (на 10-20%), але його продукція ціниться на світовому ринку значно дорожче від вирощеної із застосуванням міндобрив та отрутохімікатів, іноді навіть у 2-3 рази. Органічне землеробство засноване на застосуванні органічних добрив, перш за все гною, торфу, сапропелів.
   Для боротьби з водною ерозією на схилах у гірських районах на височинах великого значення набуває терасування. Сучасна техніка дає змогу використовувати для землеробства схили крутизною до 30 градусів ( в Японії до 60 градусів ).
   Ліс є найбільш ефективним засобом захисту грунту від ерозії. Великі дерева з потужною кориневою системою і трав′яна рослинність, корені яких утворюють складне сплетіння, ніби захоплюють грунт у міцну сітку. Ліс затримує дощову і снігову воду, перешкоджаючи тим самим утворенню поверхневого стоку. На другому місці по вологозатриманню є луки, які добре захищають грунт від ударів водних капель і від дії сонячного проміння. Велике значення мають лісосмуги, які захищають грунти від водної і вітрової ерозії. Найбільша роль таких лісосмуг в степових засушливих районах, які є дієвим засобом боротьби із засухою і суховіями.
   Забрудненість грунту отрутохімікатами в значній мірі залежить від того, як їх застосовують і зберігають. Необхідно дуже суворо дотримуватися правил використання засобів захисту рослин, так як при невмілому використанні хімічних речовин вони із союзника землероба перетворюються у жорстокого ворога.
   Важливим аспектом у даній проблемі є охорона земель від шкідливого впливу промислових , комунальних та інших відходів, викидів стічних вод. Щороку сотні тисяч гектарів родючих земель відводяться під різні види житлового та промислового будівництва. Необхідні екстренні заходи по збереженню ріллі. Потрібно законодавчо оголосити родючі землі недоторканими, найбільш цінним національним багатством країни, запорукою процвітання майбутніх поколінь наших людей.
   Крім агротехнічних заходів збереження грунтів необхідно широко використовувати економічні та юридичні важелі, які є особливо ефективними в умовах ринкових відносин.

Питання для самоконтролю
1.Що таке грунт?
2.Що таке педосфера?
3.Яка роль грунтів в кругобігу речовини в природі?
4.Назвіть п′ять найважливіших функцій грунту?
5.Які типи грунтів є найбільш вивченими?. Чому?
6.Назвіть основні несприятливі природно-антропогенні процеси, що ведуть до деградації грунтів.
7.Методи боротьби з несприятливими природно-антропогенними процесами.
8.Заходи по збереженню та раціональному використанню грунтів.

Література
1.Ковда В.А. Биосферв и ее ресурсы.-М.:Наука,1991.
2.Основи екологічних знань ( Ред. Л.П.Царик ).-Тернопіль: Тернопіль.-1994.- С.173
3.Основи соціоекології ( Ред. Г.О.Бачинський ).-Київ: Вища школа.-1995.-С.238
4.Розанов Б.Г.Живой покров Земли.-М.:Педагогика 1989
5.Сытник К.М.и дрБиосфера. Экология. Охрана природы;К.:Наукова думка,1987.-с.78-98.
6.Что бы не убывало плодородие земли (ред.В.В.Медведев).-К.:Урожай,1989.
7.Швиденко А.Й., Руденко В.П., Євдокименко В.К. Екологічні основи природокористування.- Київ: ІЗМН.-1999.-С.200

Всі опубліковані на сайті матеріали належать їх авторам. Матеріали розміщено виключно для ознайомлення. Копіювання та використання інформації суворо заборонено.

 
< Попередня   Наступна >

Замовити реферат, курсову або дипломну роботу

bottom_left
bottom_right
Studentam.net.ua © 2008-2024