top_left_1

Studentam.net.ua

Курсові та дипломні роботи
top_right_1
top_left_2
top_right_2
top_left_3
top_right_3
1. Життєвий шлях клітин

1. Життєвий шлях клітин

   Вже давно стало відомо, що клітини утворюються шляхом поділу. Після поділу в новоутвореній клітині повинні сформуватися всі системи (органели і ферменти), необхідні для виконування нею специфічної функції. Цей процес дозрівання клітин відбувається шляхом повної детермінації, в основі якої лежить активація певних генів і синтез різних іРНК, а можливо й білків. Детерміновані клітини виконують своїх функції протягом більшого чи меншого часу. Їх життя підтримується специфічними сигнальними молекулами цитокінів. Старі клітини відмирають і замінюються новими. Період життя клітини між поділами і наступний поділ названо клітинним циклом (рідше життєвим циклом клітин). Відтворюються клітини найчастіше шляхом мітозу або мейозу, а збільшення генетичного матеріалу в клітині відбувається внаслідок ендорепродукції. Клітини можуть гинути внаслідок зниження чутливості до цитокінів, або в результаті апоптозу — генетично запрограмованої смерті.
   Отже, під життєвим шляхом клітин розуміють цикли різних подій, які включають утворення клітин, їх диференціацію, різні типи клітинного поділу, а також такі процеси, як диференціація, детермінація, атрофія і гіпертрофія та регенерація клітин. Завершується життєвий шлях клітин їх старінням і смертю, яка може виступати в різних формах.

Всі опубліковані на сайті матеріали належать їх авторам. Матеріали розміщено виключно для ознайомлення. Копіювання та використання інформації суворо заборонено.

 
< Попередня   Наступна >

Замовити реферат, курсову або дипломну роботу

bottom_left
bottom_right
Studentam.net.ua © 2008-2024