top_left_1

Studentam.net.ua

Курсові та дипломні роботи
top_right_1
top_left_2
Головна arrow Землезнавство arrow Загальне землезнавство (Лекції) arrow 1. Кругосвітні подорожі Джеймса Кука
top_right_2
top_left_3
top_right_3
1. Кругосвітні подорожі Джеймса Кука

1. Кругосвітні подорожі Джеймса Кука

   Після англійської буржуазної революції (1642-1660 рр.) в Західній Європі почалась епоха капіталізму. Англія першою стала на шлях розвитку промислового капіталу, а з нею інші країни. Англія стала великою колоніальною державою.
  
Пошуки джерел сировини, ринків збуту, колоніальна експансія сприяли розширенню географічного кругозору, хоча темпи відкриттів сповільнились. Проте з цього часу перед деякими експедиціями ставляться і наукові завдання. Починаються інтенсивні далекі морські подорожі, зокрема кругосвітні. Були відкриті Нова Гвінея та ряд островів у Тихому океані, велись пошуки південного материка. В Північній Америці французькі місіонери та підприємці інших національностей проникали вглиб материка.
  
У Південній Америці португальські колоністи поступово проникали у внутрішні райони Бразилії. Голландці проникли на південь Африки і просувались звідти на північ. Продовжувалась колоніальна експансія і в Тихому та інших океанах.
  
Після семилітньої війни Англія панувала на атлантичних шляхах і міцно закріпилась в Індійському океані. Адміралтейство прагнуло перешкодити іншим морським державам захоплювати нові землі, і створити на тихоокеанських шляхах опорні пункти, щоб встановити британський контроль над цим океаном. Крім того, англійці надіялись відкрити населений Південний материк або інші багаті землі в тропічній зоні Тихого океану.
  
Кук – вихідець із "низів" був досвідченим моряком, який плавав до того у всіх широтах і відзначався допитливим, тверезим розумом. І ось у серпні 1768 р. на барку "Індевер" (375 т) експедиція вийшла з Плімута і взяла курс на Ріо-де-Жанейро. У січні вони досягли Вогняної землі. Там Кук з супутниками висаджувався на берег, де вперше зустрілись з аборигенами. Учасники експедиції все детально записували, зарисовували, збирали колекції, експонати (одежу, взуття, домашнє начиння, прилади, музичні інструменти тощо). Обігнувши м.Горн, взяли курс на Таїті. Там провели астрономічні спостереження над усіма фазами проходження Венери через диск Сонця. З Таїті Кук згідно таємній інструкції адміралтейства повернув на Південь на пошуки Південного материка. Але не знайшовши тут ознак землі, повернув на захід і досяг невідомої землі (це був північний острів Нової Зеландії). Кук оголосив про приєднання острова до складу Британської імперії і поплив до острова Тасманії, а звідти до Нової Гвінеї. Кук пересік Арафурське і Тіморське моря і досяг острова Ява. Там експедиція перебувала до 1771 р. і того ж року повернулась в Англію.
  
Влітку 1772 р. на пошуки Південного материка була споряджена друга експедиція Д.Кука на двох кораблях, яка взяла курс на м.Доброї Надії, а звідти прямо на південь. Через деякий час з'вились перші плавучі крижини, а пізніше – цілі крижані поля, айсберги. У січні 1773 р. кораблі Кука вперше в історії людства перетнули Південне полярне коло. В тумані кораблі розійшлися і Кук повернув до Нової Зеландії. Влітку 1773 р. експедиція вела дослідження на сході від Нової Зеландії. Кук вдруге перетнув полярне коло і дійшов до до 67020'пд.ш., але далі на південь не зумів пробитись і повернув назад. У січні 1774 р. він втретє пересік полярне коло і дійшов до 71010'пд.ш. Дальше простягався суцільний льодовий бар'єр і Кук повернув назад, взявши курс на о.Пасхи. Потім відвідав ряд островів, відкрив Нову Каледонію і наніс її на карту, Південну Георгію, Землю Сандвіча. Попетлявши поблизу полярного кола, і не виявивши Південного материка, Кук повернувся на батьківщину (1775 р.). (Рис. 28).
  
Через те, що на Аляску стали проникати росіяни, а з півдня іспанці, Англія вирішила шукати північний прохід між двома океанами. Адміралтейство вирішило послати на пошуки південного проходу два судна під керівництвом Кука. І у липні 1776 р. судна вийшли з Англії і взяли курс на м.Доброї Надії. Кук отримав ще і чисто політичне завдання – заволодіти будь-якою землею, яку він відкриє. Англійці перетнули Індійський океан і вийшли в Тихий, відкрили Гавайські острови і звідти вирушили на північний схід. У березні вони підійшли до узбережжя Північної Америки біля 44030' пн.ш. Звідси експедиція повернула на північ, Кук перший наніс на карту Брістольську затоку. У серпні 1778 р. Кук пройшов через Берінгову протоку в Чукотське море, притримуючись американського берега. Але важка льодова обстановка змусила його повернути назад. Він взяв курс на Гавайї, де в 1779 р. під час сутички з аборигенами загинув. Так закінчилась третя експедиція цього відважного і талано­ витого моряка. Ці три кругосвітні подорожі Кука (1768-1771, 1772-1775, 1776-1780 рр.) дали видатні наукові результати. Були відкриті і обстежені береги східної Австралії, встановлено, що Нова Зеландія подвійний острів, багато островів Океанії (серед них Нова Каледонія, частина Нових Гебрід, Гавайї та ін.), обстежена значна частина берегів Північної Америки, досягнуті високі широти поблизу Антарктиди. У експедиціях Кука брали участь астрономи і натуралісти, були зібрані багаті природничо-історичні колекції і закартовані відвідані місця.

Всі опубліковані на сайті матеріали належать їх авторам. Матеріали розміщено виключно для ознайомлення. Копіювання та використання інформації суворо заборонено.

 
< Попередня   Наступна >

Замовити реферат, курсову або дипломну роботу

bottom_left
bottom_right
Studentam.net.ua © 2008-2024