top_left_1

Studentam.net.ua

Курсові та дипломні роботи
top_right_1
top_left_2
Головна arrow Психологія arrow Психофізіологія діяльності (М.С.Корольчук) arrow Закономірності трудової діяльності людини
top_right_2
top_left_3
top_right_3
Закономірності трудової діяльності людини

Закономірності трудової діяльності людини

   Встановлено, що в основі життєвих процесів лежить самоорганізація обміну речовин, енергії та інформації, яка проходить завдяки постійній взаємодії організму з зовнішнім середовищем. Без такої взаємодії неможливе існування організму. В діяльності спеціаліста розглядається взаємодія зі специфічним середовищем життєдіяльності сучасних технічних об'єктів, розглядається характеристика змін психологічного статусу, працездатності, зумовлених як факторами самої праці, так і факторами життєдіяльності сучасних технічних об'єктів. Відомо, що взаємозв'язок та взаємозалежність цілісного організму можливий лише через центральну нервову систему. В цьому відношенні велике значення мають загальні принципи ВНД, такі як домінанта, мобільність, засвоєння ритму, а також регулююча, координуюча та контролююча її функції. Завдяки цьому здійснюється адаптація організму, а саме пристосування його до змін умов існування.
   Адаптація передбачає стійку взаємодію організму з зовнішнім середовищем, необхідну для забезпечення збереження працездатності людини в мінливих умовах. Адаптація у людини формується не тільки в зв'язку зі зміною та впливом умов праці і життєдіяльності, тобто зміною морфо-функціональної організації (біологічна адаптація), а й завдяки перебудові відносин між Прогрес техніки зумовлює зміну характеристики трудового процесу, в якому провідне значення має стан нервової системи, психологічний статус особистості, складні процеси регуляції, але зовнішнім проявом їх залишається рухова (м'язова) активність. Для багатьох спеціалістів крім великих фізичних та психічних напружень в період керування технікою потрібні термінові рухові реакції малої інтенсивності.
   На мобілізації ж резервних психофізіологічних можливостей заснована здатність організму протистояти несприятливим зовнішнім впливам, підтримка оптимальної працездатності.
   Комплекс заходів, спрямованих на збереження, підвищення, мобілізацію та використання резервних психофізіологічних можливостей організму спеціалістів складає суть соціально-психофізіологічного забезпечення діяльності. Ефективність заходів найбільш виражена при підтримці оптимального рівня функціонування психологічних та фізіологічних систем організму.
   Для характеристики роботи спеціалістів має значення три з цих рівнів: мінімальний, максимальний та оптимальний. Мінімальний (пороговий) та максимальний рівні характеризують крайні можливості функцій організму. За їх межами (підпороговий та над-максимальний рівні) функції або не проявляються, або порушуються. Чим ближче рівні функціонування систем організму до цих меж, тим менше працездатність і надійність діяльності людини.
   Найбільшу працездатність людина має на оптимальному рівні, який характеризується такими ознаками:
   1. Скорочення періоду впрацьовування, тобто переходу від спокою до високої працездатності.
   2. Найбільш адекватні показники функцій системи (швидкість реакцій, переробка сигналів і т. ін.).
   3. Найбільш економні біоенергетичні затрати.
   4. Тривале збереження працездатності (зростає витривалість).
   5. Адекватність реакцій організму зовнішнім діям (при надмаксимальному або підпороговому функціонуванні можливі парадоксальні реакції).
   6. Найбільш легка адаптація, регуляція функцій та автоматизація навичок.
   Конкретні величини, які характеризують оптимальний рівень системи (функції) залежать від індивідуальних особливостей людини, тобто індивідуальні можливості і якості, що лежать в основі його здібностей, як фундамент професійного психологічного відбору спеціалістів.
   Таким чином, загальними закономірностями в трудовій діяльності людини можна вважати:
   - взаємодію організму з зовнішнім середовищем;
   - загальні принципи вищої нервової діяльності;
   - можливість адаптації (пристосування) організму до змін умов існування;
   - рухову (м'язову) активність як обов'язковий компонент будь-якої праці;
   - резервні можливості організму;
   - індивідуальні особливості людини та її можливості при роботі в системах керування;
   - прояв втоми та відновлення.

Всі опубліковані на сайті матеріали належать їх авторам. Матеріали розміщено виключно для ознайомлення. Копіювання та використання інформації суворо заборонено.

 
< Попередня   Наступна >

Замовити реферат, курсову або дипломну роботу

bottom_left
bottom_right
Studentam.net.ua © 2008-2024