3.2.1. Класифікація відчуттів |
3.2.1. Класифікація відчуттів За характером відображення і місцем розташування рецепторів прийнято розподіляти відчуття на 4 групи: 1) екстрацептивні, які відображають властивості предметів і явищ зовнішнього середовища та мають рецептори на поверхні тіла (зорові, слухові, дотикові, нюхові, смакові); 2) інтроцептивні, які мають рецептори, розташовані у внутрішніх органах і тканинах тіла та відображають стан внутрішніх органів (органічні — спраги, голоду тощо); 3) кінестатичні й статичні, які дають інформацію про рух і положення нашого тіла; 4) проміжні й самостійні — температурні, вібраційні, рівноваги, прискорення, больові відчуття. Слід знати також, що існують тривалість, латентний (прихований) період і післядія відчуттів. Всі опубліковані на сайті матеріали належать їх авторам. Матеріали розміщено виключно для ознайомлення. Копіювання та використання інформації суворо заборонено.
|