3.9. Сенсорна система нюху Нюх так само, як і смак, заснований на хеморецепції. Але на відміну від смакових нюхові рецептори є дистантними і здатні збуджуватися на значній відстані від джерела запаху. Слизувата оболонка нюхової області носа займає середню частину верхньої носової раковини і відповідну ділянку слизуватої оболонки носової перегородки. Нюховий епітелій - комплекс рецепторних, опорних і базальних клітин має товщину 100-150 мкм і містить близько 10 млн рецепторних клітин. Поверхня нюхового епітелію вкрита шаром слизу. Кожна нюхова клітина на своїй поверхні має сферичне стовщення - нюхову булаву, з якої виступає 6-12 волосків довжиною до 10 мкм. Нюхові волоски занурені в рідке середовище, що виробляється боуменовими залозами. Завдяки цим волоскам площа контакту рецептора з молекулами пахучих речовин збільшується в десятки разів. Від нижньої частини рецепторної клітини відходить аксон. Молекули пахучих речовин із плином повітря потрапляють у нюховий слиз. Тут вони взаємодіють з рецепторним білком, що знаходиться у волосках рецептора. У результаті в мембрані рецептора відкриваються натрієві канали і генерується рецепторний потенціал, що призводить до імпульсного розряду в аксоні рецептора. Аксони всіх рецепторів утворюють нюховий нерв, що проходить через основу черепа і входить у нюхові луковиці. Овальні нюхові луковиці знаходяться на базальній поверхні лобових частин головного мозку. Далі нюховий нерв спрямовується в різні відділи мозку: переднє нюхове ядро, нюховий горбок, препиріформну кору, періамігдалярну кору, частину ядер мигдалеподібного комплексу. Розрізняють шість основних запахів - квітковий, гнильний, фруктовий, горілий, пряний, смолистий. Кожна рецепторна клітина здатна відповісти збудженням на характерний для неї, хоча і широкий, спектр пахучих речовин. Спектри чутливості різних клітин значною мірою перекриваються. Унаслідок цього більш ніж 50% пахучих речовин виявляються загальними для будь-яких двох нюхових клітин. Нюхова система людини має високу чутливість: нюховий рецептор може бути збуджений однією молекулою пахучої речовини. Адаптація нюхової системи відбувається порівняно повільно - десятки секунд чи хвилин і залежить від концентрації пахучої речовини і швидкості потоку повітря над нюховим епітелієм. Питання для самоконтролю 1. У чому полягає основна функція сенсорних процесів? 2. Що являє собою рецептор і як рецептори класифікуються? 3. Якою є загальна будова сенсорної системи? 4. Які основні структурні компоненти системи зору? 5. Якою є послідовність слухового відчуття? 6. У чому полягає функція вестибулярної системи? 7. Які існують основні види шкірної чутливості і чим вони відрізняються? 8. Яку функцію виконує сенсорна система кістково-м'язового апарату? 9. Якою є послідовність смакового відчуття? 10. Як побудована сенсорна система нюху? Література 1. Батуев А.С. Физиология высшей нервной деятельности и сенсорных систем: Учебник для вузов. - СПб.: Питер, 2005. - 317 с. 2. Лебедев А.Н., Забродин ЮМ. Психофизиология и психофизика. - М.: Наука, 1977. - 288 с. 3. Мшіхазов О.Р. Психологія та психофізіологія управління руховою діяльністю. - К.: Євролінія, 2002. - 320 с. 4. Марютина Т.М., Ермолаев О.Ю. Введение в психофизиологию. - 4-е изд. - М.: Флинта, 2004. - 400 с. 5. Психофизиология: Учебник для вузов / Под. ред. Ю.И. Александрова. -3-е изд. - СПб.: Питер, 2004. - 464 с. 6. Хессет Дж. Введение в психофизиологию. - М.: Мир. - 1981. - 248 с. 7. Чайченко Г.М., Цибенко В.О., Сокур В Д. Фізіологія людини і тварини: Підручник для студ. біол. спец. вищ. навч. закл. - К.: Вища школа, 2003. - 464 с Теми рефератів 1. Зір у людини і тварин. 2. Звичайний і музикальний слух. 3. Тренування вестибулярної системи. 4. Рецептори шкіри. 5. Фізіологічне і психологічне значення смаку і запаху їжі для людини. Творче завдання Виділіть спільні та відмітні властивості різних сенсорних систем людини. Всі опубліковані на сайті матеріали належать їх авторам. Матеріали розміщено виключно для ознайомлення. Копіювання та використання інформації суворо заборонено.
|