top_left_1

Studentam.net.ua

Курсові та дипломні роботи
top_right_1
top_left_2
Головна arrow Психологія arrow Конфліктологія (М.В.Примуш) arrow § 9.3. Вплив конфліктів на соціальне оточення
top_right_2
top_left_3
top_right_3
§ 9.3. Вплив конфліктів на соціальне оточення

§ 9.3. Вплив конфліктів на соціальне оточення

   Конфлікт іноді впливає на мікро- і макросоціальне середовище. Чим інтенсивніші зв'язки опонентів з оточенням, тим цей вплив відчутніший. Вплив конфлікту на групу, де він відбувається, залежить також від рангів учасників, інтересів, що відстоюються, інтенсивності протиборства.
   Конструктивні функції конфліктів щодо соціуму полягають у наступному.
   1. Конфлікт виступає як засіб активізації соціального життя групи чи суспільства. Він підтримує соціальну активність людей, сприяє запобіганню застою, служить джерелом нововведень і розвитку. Виявлено, що в інноваційних конфліктах саме новатор виступає його ініціатором і часто досягає змін. Однією з форм здійснення інновації є конфлікт.
   2. Конфлікт висвітлює невирішені проблеми в діяльності групи. За допомогою конфлікту керівник чи група регулює поведінку окремих осіб. Конфлікт може виступати інструментом превентивного припинення несумлінної поведінки. Конфлікт часто поліпшує ефективність спільної діяльності колективу. Міжособистісні конфлікти в організаціях майже в три рази частіше позитивно впливають на ефективність спільної діяльності, ніж негативно.
   3. Конфлікт зондує суспільну думку, колективні настрої, соціальні установки. Оголюючи протиріччя, конфлікт актуалізує гуманістичні цінності.
   4. Оскільки основою виникнення конфлікту служить заперечення попередніх відносин між сторонами, то конфлікт може сприяти створенню нових, більш сприятливих умов, до яких легше адаптуються члени колективу.
   5. Відомо, що конфлікт може виконувати функцію згуртування групи перед зовнішніми труднощами (К. Кемпбелл).
   6. У наукових колективах конфлікти, обумовлені предметно-пізнавальною діяльністю їхніх членів, створюють інтелектуально-емоційну напруженість, яка супроводжує зіткнення різних стратегій дослідницької поведінки, що сприяє пошуку продуктивних рішень проблем.
   7. Конфлікт оптимізує міжособистісні відносини, може сприятливо впливати на взаємини в колективі. Звичайно підвищується трудова дисципліна, керівники більш чуйно реагують на потреби підлеглих, знімається напруженість у відносинах, установлюється більш доброзичлива обстановка. Це відбувається майже в кожному другому конфлікті.
   Конфлікт може негативно впливати на (організацію). Це виявляється в різних аспектах.
   1. Конфлікт неминуче супроводжується порушенням системи комунікацій, взаємозв'язків у колективі, організації.
   2. Конфлікт може негативно вплинути на взаємини в колективі, на його соціально-психологічний клімат. Дослідження показують, що в результаті деструктивного розв'язання конфліктів погіршуються взаємини в 19-30 % випадків.
   3. Часті конфлікти послаблюють цінністо-орієнтаційну єдність групи, ведуть до зниження групової згуртованості.
   4. Під час конфлікту майже в кожній третій ситуації погіршується якість спільної діяльності колективу. Після завершення конфлікту спостерігається погіршення якості спільної діяльності в 15-16 % ситуацій. Це відбувається у випадках, коли: конфлікт не розв'язався і поступово загасає; своїх цілей домігся опонент, який був неправий; конфлікт виявився тривалим і перемога правого опонента виявилася “пірровою”; у конфлікт були втягнуті багато членів соціальної групи.

Висновки

   1. Вплив конфлікту на його учасників і соціальне оточення має двоїстий, суперечливий характер. Це пов'язане з тим, що відсутні чіткі критерії розрізнення конструктивних і деструктивних конфліктів, важко дати узагальнену оцінку результатів конфлікту. Крім того, ступінь конструктивності конфлікту може мінятися в міру його розвитку. Також необхідно враховувати, для кого з учасників він конструктивний, а для кого — деструктивний.
   2. Серед конструктивних функцій конфлікту можна виділити: усунення протиріччя у функціонуванні колективу; більш, глибоке пізнання учасниками конфлікту один одного; ослаблення психічної напруженості; сприяння розвитку особистості; поліпшення якості діяльності; підвищення авторитету учасника у разі його перемоги. Негативний вплив конфлікту полягає в тому, що він: значно погіршує настрій; приводить до насильства і загибелі людей; руйнує міжособистісні стосунки, викликає хвороби; може погіршувати якість індивідуальної діяльності; сприяє закріпленню соціальної пасивності особистості.
   3. Позитивний вплив конфлікту на соціальне оточення полягає в тому, що він: активізує соціальне життя, висвітлює невирішені проблеми, актуалізує гуманістичні цінності, може сприяти згуртуванню групи перед зовнішньою небезпекою та ін. Негативний вплив конфлікту полягає в порушенні системи відносин, погіршенні соціально-психологічного клімату, якості спільної діяльності, зниженні згуртованості групи.

Всі опубліковані на сайті матеріали належать їх авторам. Матеріали розміщено виключно для ознайомлення. Копіювання та використання інформації суворо заборонено.

 
< Попередня   Наступна >

Замовити реферат, курсову або дипломну роботу

bottom_left
bottom_right
Studentam.net.ua © 2008-2024