top_left_1

Studentam.net.ua

Курсові та дипломні роботи
top_right_1
top_left_2
Головна arrow Психологія arrow Конфліктологія (М.В.Примуш) arrow § 1.3. Відображення конфліктів у мистецтві і засобах масової інформації
top_right_2
top_left_3
top_right_3
§ 1.3. Відображення конфліктів у мистецтві і засобах масової інформації

§ 1.3. Відображення конфліктів у мистецтві і засобах масової інформації

   Конфлікт як явище, що відіграє ключову роль у житті людини і суспільства, за всіх часів знаходив своє місце в художньо-образних формах відображення дійсності. Література, живопис, скульптура, музика, танець, кіно, театр, інші види мистецтва завжди художньо відображали конфлікти, впливали на формування ставлення до них у глядачів, читачів, слухачів. З моменту появи наскального живопису й усно переданих легенд мистецтво служило могутнім фактором духовно-практичного освоєння людьми конфліктів, впливало на їхнє визначення своєї поведінки.
   Дослідження факторів, які впливають на вибір людиною конфліктних чи неконфліктних способів поведінки в проблемних ситуаціях соціальної взаємодії, виступає найважливішим завданням конфліктології.
   Очевидно, що використання мистецтва і ЗМІ в інтересах профілактики конфліктів і їхнього конструктивного розв'язання — один з надзвичайно перспективних напрямків підвищення конфліктологічної культури суспільства. Включення даної проблематики в сферу інтересів конфліктології набагато підвищує практичні можливості науки з вивчення і регулювання, насамперед соціальних конфліктів.
   Художнє осмислення реальності не протистоїть, а доповнює, підсилює і полегшує науковий аналіз проблеми конфліктів. Можна привести безліч прикладів, що підтверджують цю думку. Будь-яка область мистецтва впливає на розуміння людьми сутності і ролі конфліктів у їхньому житті, а також на формування стереотипів поведінки в проблемних ситуаціях взаємодії з навколишніми.
   В останні десятиліття різко зросла роль засобів масової інформації як фактора, що визначає поведінку людей, у тому числі їх конфліктність. Зміст, форма і динаміка повідомлень, переданих ЗМІ, впливають на психічні стани людей, їхнє відношення до навколишніх.
   Найбільш часто при перегляді інформаційних телевізійних передач телеглядачі відчувають почуття тривоги, беззахисності, втоми і невпевненості. Очевидно, що ці почуття не можуть не впливати на їхню поведінку, в тому числі й у конфліктних ситуаціях.
   Таким чином, мистецтво і засоби масової інформації:
   - мають потужний вплив на формування у всіх людей установок, що впливають на їхню поведінку в конфліктних ситуаціях;
   - впливають на розуміння й оцінку конфліктів самими конфліктологами, керівниками, політиками;
   - допомагають формувати в людей, починаючи з дитинства, стереотипи конструктивної поведінки в проблемних ситуаціях соціальної взаємодії.

Висновки

   1. Конфліктологія — наука про закономірності виникнення, розвитку, завершення конфліктів, а також принципи, способи і прийоми їхнього конструктивного регулювання. Наукові конфліктологічні знання повинні бути не тільки результатом досліджень ученими конфліктів. Вони повинні спиратися на весь обсяг інформації, накопичений про конфлікти в процесі тривалої еволюції гуманітарних наук, що є у всіх релігійних вченнях, у мистецтві, культурі, суспільно-політичній практиці, повсякденних знаннях, які використовуються людиною в повсякденному житті.
   2. Аналізу конфліктів приділяли увагу багато мислителів, починаючи з моменту зародження наук. Вони відзначали як позитивну, так і негативну роль соціальних конфліктів у житті суспільства. У міру розвитку науки негативна оцінка наслідків конфліктів починає дещо домінувати. У релігійних вченнях, так само як і в практичних знаннях, склалося суперечливе відношення до конфліктів і насильства. Співвідношення схвалення і критики насильства в принципах, які проголошені суспільством, і реальній практиці вході історії змінюється. Приблизно в однаковій кількості російських прислів'їв насильство і ненасильство оцінюються позитивно чи негативно. У повсякденній свідомості не сформоване негативне відношення до насильства. Характер відображення проблеми конфлікту в мистецтві і засобах масової інформації впливає на поведінку людини в реальних конфліктах.

Всі опубліковані на сайті матеріали належать їх авторам. Матеріали розміщено виключно для ознайомлення. Копіювання та використання інформації суворо заборонено.

 
< Попередня   Наступна >

Замовити реферат, курсову або дипломну роботу

bottom_left
bottom_right
Studentam.net.ua © 2008-2024