top_left_1

Studentam.net.ua

Курсові та дипломні роботи
top_right_1
top_left_2
Головна arrow Розробки уроків arrow Розробки уроків з образотворчого мистецтва arrow Тема: «ВЕЛИКОДНІ МОТИВИ». ВИТИНАНКИ (2 клас)
top_right_2
top_left_3
top_right_3
Тема: «ВЕЛИКОДНІ МОТИВИ». ВИТИНАНКИ (2 клас)

Розробка уроку з образотворчого мистецтва. 2 клас.

Лайсанова.О.М.

“ВЕЛИКОДНІ МОТИВИ”. ВИТИНАНКИ
(індивідуальна робота)
 

   Мета: Ознайомити учнів з писанкарством і мистецтвом витинанки, з Великодніми звичаями та обрядами. Навчити дітей вирізати писанки з кольорового паперу, робити прості витинанки. Закріплювати навички роботи з ножицями, папером. Удосконалювати вміння витинати отвори різної форми. Виховувати інтерес до народних звичаїв і традицій, національну гідність, гордість за свій народ.
   Обладнання для вчителя: писанки з різних регіонів України; музичний супровід (гаївки, пісня “Христос Воскрес”, пісня “Писанки”), шаблони у формі яйця, таблиці-опори, демонстраційний матеріал за таблицями, роботи дітей.
   Обладнання для учнів: кольоровий папір, ножиці, клей, шаблони, ганчірка для витирання рук.

Хід уроку

   Організація класу. 
   Звучить мелодія пісні “Христос Воскрес”.
Вчитель читає вірш “Великдень”:

Христос Воскрес! Усе радіє,
Сміється сонечко з небес,
Прозора річечка ясніє
Христос Воскрес!
Христос Воскрес!
В
траві фіалочки зітхають,
І пролісок тремтить увесь,
Розквітла яблунька аж сяє —
Христос Воскрес!
Христос Воскрес!

   Діти, наближається свято Великодня. Як ви готуєтесь до цього свята? (Відповіді учнів).
  
Свято Великодня — це свято Воскресіння Ісуса Христа.
На це свято люди вітають одне одного, дарують писанки, ходять у гості. А знаєте, що таке писанка?

Яєчко — розмальоване, барвисте,
Ним тішиться і старець, і дитя.
Творіння людських рук святе і чисте —
Маленький символ нашого життя.

   Писанки це яєчка, розмальовані різними візерунками. Ці візерунки можна виконувати різними способами:
   крапанки — малюнок виконується крапельками воску;
   шкрябанки — малюнок вишкрябується спеціальним інструментом (або голкою) на пофарбованому яйці;
   писанки — малюнок виконується спеціальним інструментом, схожим на ручку — писачком, цей малюнок може складатися з двох і більше кольорів.
   Писанки можна читати, як книжку, тому що кожен колір і кожен символ, який ми бачимо на писанці, мають своє пояснення. Люди пишуть писанки і будуть їх писати, а чому? Дізнаєтеся з легенди.
   Десь глибоко під землею сидить злий змій. Щороку, напередодні Великодня, він посилає своїх гінців на землю подивитися, чи малюють діти писанки. Якщо писанок багато — змій нездужає, і залізні ланцюги надійно утримують його під землею.
   Він сподівається, що прийде час, коли люди перестануть писати писанки, і тоді змій зможе вирватися на волю і принести на землю зло... Але не дочекається! Бо писанкарство — то дуже давня традиція нашого народу, і ми будемо її зберігати і розвивати.
   Сьогодні ми з вами також ознайомимося з ще одним давнім видом мистецтва — витинанкою. Витинанка — це мистецтво витинати (вирізати) візерунки. Як вид мистецтва витинанка виникла дуже давно, а нещодавно з'явилося мистецтво робити писанки-витинанки. Ці писанки дуже красиві і дуже тендітні. їх вирізьблюють зі шкаралупи справжніх яєць за допомогою спеціальних різачків. Можливо, колись ви теж різьбитимете такі писанки, проте сьогодні ми будемо робити витинанки-аплікації.
   Для роботи нам будуть потрібні: клей, ножиці, кольоровий папір.
   Подивіться, у вас на партах є також вирізані у вигляді яйця кружечки. Це — шаблони. Вони потрібні нам для того, щоб наші писанки мали правильну овальну форму і належний розмір.
   Виберіть шість кольорів, які вам подобаються. Виріжте за допомогою шаблонів шість різнокольорових кружечків. Розкладіть кружечки по два — так, щоб один колір доповнював інший.
  
А тепер відкладіть усе вбік і уважно подивіться, як слід робити витинанку.
   (Вчитель демонструє виконання роботи, можна проілюструвати пояснення схемою).
  
Продовжимо роботу. Щоб не помилитись і даремно не порізати всі заготовки, давайте спочатку приклеїмо три основи. А готові витинанки будемо клеїти на ті, що вже є у нас, ось так.
   Подивіться, у нас вийде писанка із двох кольорів.
   (Демонстрація дитячих робіт).

   Самостійна робота дітей.
   (Вчитель допомагає, виправляє помилки у роботі, стежить за дотриманням норм техніки безпеки). Невдалі витинанки вчитель пропонує переробити, допомагаючи учням. Перед роботою необхідно наголосити, що потрібно вирізати не надто великі отвори у папері, і відходи не варто одразу викидати, — можливо, згодом вони знадобляться для корекції малюнка. Клей на витинанку потрібно наносити охайно і повільно, щоб не пошкодити малюнок. Приклеюючи витинанки до основи, слід користуватися допоміжним аркушем, щоб не розмазувати клей.
   Молодці, тепер я бачу, що змій-лиходій ніколи не зможе визволитися з підземної в'язниці. Ви хороші художники і спадкоємці народних традицій. Вдома ви можете спробувати розписати справжнє яйце, можливо, вам допоможуть ваші батьки.

   Аналіз і оцінювання робіт.

om7

Демонстраційний матеріал

om8

Всі опубліковані на сайті матеріали належать їх авторам. Матеріали розміщено виключно для ознайомлення. Копіювання та використання інформації суворо заборонено.

 
< Попередня   Наступна >

Замовити реферат, курсову або дипломну роботу

bottom_left
bottom_right
Studentam.net.ua © 2008-2024