top_left_1

Studentam.net.ua

Курсові та дипломні роботи
top_right_1
top_left_2
Головна arrow Розробки уроків arrow Розробки уроків з біології arrow Тема: Генетика статі. Успадковування, зчеплене зі статтю. (11 клас)
top_right_2
top_left_3
top_right_3
Тема: Генетика статі. Успадковування, зчеплене зі статтю. (11 клас)

Розробка уроку з біології. 11 клас.

О.В.Тагліна

   Тема. Генетика
статі. Успадковування, зчеплене зі статтю.
   Мета: (формувати уявлення про успадковування, зчеплене зі статтю, та його особливості.
   Обладнання та матеріали: таблиці зі
схемами успадковування, зчеплене зі статтю, схеми, де гетерогаметною є жіноча стать, і схеми, де гетерогаметною є чоловіча стать.
   Базові поняття й терміни: статеві хромосоми, аутосоми, гетерогаметна стать, гомогаметна стать, гемізиготний стан гена, успадковування, зчеплене зі статтю.
   Концепція уроку: спираючись на поняття зчепленого успадковування, розповісти про те, що є спеціальна пара хромосом — статеві хромосоми, які відрізняються від інших (аутосом) тим, що в однієї зі статей вони можуть бути негомологічними, потім показати наслідки цього явища.
   Тип уроку: комбінований.

Структура уроку

І. Організаційний етап - 2 хв.
II. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності - 8 хв.
III. Вивчення нового матеріалу - 20 хв.
IV. Узагальнення, систематизація й контроль знань та вмінь учнів - 10 хв.
V. Домашнє завдання - 2 хв.
VI. Підведення підсумків уроку -3 хв.

ХІД УРОКУ 

   І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ЕТАП

   II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
   Розв'язання задачіУ лабораторії
Моргана проводили схрещування червонооких самок дрозофіли з білоокими самцями. При такому схрещуванні всі нащадки були червоноокими. При схрещуванні білооких самок
   із червоноокими самцями серед нащадків усі самки були червоноокими, а самці — білоокими. Відбулося розщеплення, якого ніхто не очікував. Як ви гадаєте, у чому причина такого явища?
III.  

   ІІІ. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
   Розповідь учителя
   1. Статеві хромосоми. У ссавців клітини жіночого організму містять дві однакові статеві хромосоми
XX, а клітини чоловічого організму — дві різні статеві хромосоми X і Y. У процесі мейозу статеві хромосоми розходяться в різні гамети, тому всі жіночі гамети нестимуть по одній Х-хромосомі, тим часом як чоловічі гамети будуть двох типів: половина — з Y-хромосомою, половина — з Х-хромосомою. При злитті гамет під час запліднення визначається стать майбутнього організму: якщо яйцеклітина (у ній завжди є Х-хромосома) зіллється зі сперматозоїдом, що несе Y-хромосому, розвиватиметься чоловічий організм, якщо ж зі сперматозоїдом, що несе Х-хромосому,— розів'ється жіночий організм. Тому говорять, що у ссавців жіноча стать є гомогаметною, чоловіча — гетерогаметною.
   Буває й навпаки, у птахів, наприклад, гетерогаметною є жіноча стать, а гомогаметною — чоловіча.
   2. Виклад матеріалу про те, як виявляються гени, розташовані в статевих хромосомах гетерогаметної статі.
   3. Особливості розв'язання задач.
   Схема розв'язання задач на успадковування ознак, зчеплених зі статтю, інша, ніж на аутосомне моногібридне схрещування. У разі, якщо ген зчеплений з Y-хромосомою,
  
він може передаватися з покоління в покоління тільки чоловікам. Якщо ген зчеплений з Х-хромосомою, він може передаватися від батька тільки дочкам, а від матері однаковою мірою розподіляється між дочками й синами. Якщо ген зчеплений з Х-хромосомою і є рецесивним, то в жінок він може виявлятися тільки в гомозиготному стані. У чоловіків другої Х-хромосоми немає, тому такий ген виявляється завжди. Це необхідно враховувати, аналізуючи ознаки, зчеплені зі статтю.

   IV. УЗАГАЛЬНЕННЯ, СИСТЕМАТИЗАЦІЯ Й КОНТРОЛЬ ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ УЧНІВ
   Бесіда

   Як ви гадаєте, чому розщеплення за статтю відбувається в співвідношенні 1 : 1?
   Від кого з батьків чоловічий організм одержує Х-хромосому?
   Чому всі гени, розташовані в статевих хромосомах гетерогаметної статі, обов'язково виявляються у фенотипі? Від кого з батьків залежить стать дитини?

   Самостійна робота учнів
   Задачі
   Усі запропоновані задачі є типовими задачами на успадковування, зчеплене зі статтю. Ми постаралися дібрати приклади, які можуть викликати інтерес в учнів.

Задача № 1

   У лабораторії схрещували червонооких самок дрозофіл із червоноокими самцями. Серед нащадків виявилося 69 червонооких і білооких самців і 71 червоноока самка. Напишіть генотипи батьків і нащадків, якщо відомо, що червоний колір очей домінує над білим, а гени кольору очей перебувають в Х-хромосомі.

Задача № 2

   У деяких порід курей гени, що визначають білий колір і смугасте забарвлення пір'я, зчеплені зі статевою
Z-хромосомою, смугастість домінує над білим суцільним забарвленням. Гетерогаметна стать у курей жіноча. Вона визначається хромосомами ZW. Гомогаметна стать чоловіча, вона визначається статевими хромосомами ZZ. На птахофермі білих курей схрестили зі смугастими півнями й одержали смугасте пір'я як у півнів, так і в курей. Потім отриманих від першого схрещування особин схрестили між собою й одержали 594 смугасті півні і 607 смугастих і білих курей. Визначте генотипи батьків і нащадків першого й другого поколінь.

Задача № З

   Селекціонери в деяких випадках можуть визначити стать курчат, які щойно вилупилися. За яких генотипів батьківських форм можливо це зробити, якщо відомо, що гени золотавого (коричневого) і сріблястого (білого) пір'я розташовані в
Z-хромосомі й ген золотавого пір'я рецесивний щодо сріблястого? Не забудьте, що в курей гетерогаметною статтю є жіноча!

Задача № 4

   Відомо, що триколірні кішки — завжди самки. Це зумовлено тим, що гени чорного й рудого кольорів шерсті алельні й перебувають в Х-хромосомі, але жоден із них не домінус, а при сполученні рудого й чорного кольорів формуються “триколірні” особини. Яка ймовірність одержання серед нащадків триколірних кошенят від схрещування триколірної кішки з чорним котом?

Задача № 5

   Класична гемофілія передається як рецесивна, зчеплена з Х-хромосомою ознака. Чоловік, хворий на гемофілію, одружується із жінкою, яка не має цього захворювання. У них народжуються нормальні дочки й сини, які одружуються зі здоровими особами. Чи виявиться в онуків знову гемофілія і яка ймовірність появи хворих у родинах дочок і синів?

Задача № 6

   Чоловік, хворий на гемофілію, одружується зі здоровою жінкою, батько якої потерпав від гемофілії. Визначте ймовірність народження в цій родині здорових дітей.

Задача № 7

   У людини ген, що викликає одну з форм колірної сліпоти, або дальтонізм, локалізовано в Х-хромосомі. Стан хвороби викликається рецесивним геном, стан здоров'я — домінантним. Дівчина, що має нормальний зір, батько якої хворів на колірну сліпоту, виходить заміж за здорового чоловіка, батько якого також потерпав від колірної сліпоти. Який зір можна очікувати в дітей від цього шлюбу?

   V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
   1) Вивчити матеріал § 13 підручника [1].
   2) Дати відповіді на запитання підручника [1], с
65, № 1—6.

   VI. ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

Всі опубліковані на сайті матеріали належать їх авторам. Матеріали розміщено виключно для ознайомлення. Копіювання та використання інформації суворо заборонено.

 
Наступна >

Замовити реферат, курсову або дипломну роботу

bottom_left
bottom_right
Studentam.net.ua © 2008-2024