top_left_1

Studentam.net.ua

Курсові та дипломні роботи
top_right_1
top_left_2
Головна arrow Економічні науки arrow Міжнародні ринки грошей і капіталів arrow 2.4. Фінансові інструменти міжнародного валютного ринку
top_right_2
top_left_3
top_right_3
2.4. Фінансові інструменти міжнародного валютного ринку

2.4. Фінансові інструменти міжнародного валютного ринку

   Валютна форвардна угода – це угода між банком та клієнтом (імпортером чи експортером) про купівлю або продаж певної кількості іноземної валюти в установлений термін (або протягом встановленого періоду) за курсом
, який визначається в момент укладання угоди.
   Отже, укладання форвардної угоди – це банківська послуга своїм клієнтам, які здійснюють платежі або стримують кошти в інвалюті та бажають захистити себе від валютного ризику.Форвардні угоди є угодами типу ОТС
(over the counter), тобто позабіржовими угодами, які не мають чіткої стандартизації щодо суми та гарантії виконання. Вони можуть укладатися на будь – який термін – від одного тижня до п’яти років. Але найбільше ліквідними вважаються угоди терміном дії до одного року.
   Основне призначення форвардних валютних угод – забезпечити надійне страхування майбутніх платежів або валютних надходжень за зовнішньо – торгівельними контрактами. Використання форвардних угод дає змогу визначити вартість і ефективність експортних чи імпортних операцій, нейтралізуючи можливі коливання валютних курсів. Зараз форвардні угоди широко використовуються і для неторговельних операцій, пов’язаних з рухом капіталів (цінних паперів).Форвардні контракти є похідними інструментами ринку депозитів. В основі форвардного валютного курсу
, який фіксується при укладанні контракту, лежить валютний курс spot на дату укладання угоди, скоригований на форвардні пункти, що називаються „премія” (pm) чи „дискон” (dis), які залежать від різниці процентних ставок за валютами, що беруть участь у контракті. Специфікою форвардного ринку є те, що форвардні валютні курси безпосередньо не фіксуються, а розраховуються. Форвардний курс складається з курсу спот та процентної різниці (форвардної маржі). Якщо форвардний курс валюти вищий від поточного, то для його визначення, до спот – курсу додається форвардна премія. Якщо ж форвардний курс нижчий від поточного, то він визначається – від значення спот – курсу віднімаємо форвардні знижки.
   Премія/дисконт розраховується за формулою:

mrg8

де, S - курс спот;
ΔR - різниця процентних ставок (процентна ставка валюти котирування - процентна ставка бази котирування);
D - кількість днів періоду;
В - базова кількість днів у році (360 або 365);
Rb - процентна ставка бази котирування.
   Якщо процентна ставка за валютою, яка є базою котирування, вища за процентну ставку за валютою котирування, то курс форвард буде нижчим за курс спот, відповідно форвардні пункти будуть відніматися від курсу спот (валюта буде котируватися на форвардному ринку з дисконтом).
   Якщо процентна ставка за валютою, яка є базою котирування, нижча за процентну ставку за валютою котирування, то курс форвард буде вищим за курс спот (валюта буде котируватися на форвардному ринку з премією).
   Якщо процентні ставки валюти бази і валюти котирування збігаються, то форвардний курс дорівнюватиме курсу спот на дату укладення угоди.
   У банківській термінологій для визначення форвардного курсу використовують курс
„аутрайт”. Це означає, що покупець у майбутньому зобов’язується купити певну суму валюти (або продавець продати) без проведення додаткових операцій чи укладання додаткових угод, тобто йдеться про одну просту форвардну операцію.
   Премію/дисконт валютного курсу „аутрайт” на купівлю валюти можна розрахувати за формулою:

mrg9

   Премію/дисконт валютного курсу „аутрайт” за продаж валюти можна розрахувати за формулою:

mrg10

де, S – курс спот (відповідно bid та offer);
RC
– процентна ставка валюти котирування (відповідно bid та offer);
RB
– процентна ставка бази котирування (відповідно bid та offer);
Д – кількість днів у періоді, протягом якого розраховується форвардний курс.
   Якщо форвардні пункти
bid (курс купівлі); вищі за форвардні пункти offer (курс продажу), то має місце дисконт, якщо пункти bid нижчі за offer – то премія.

Всі опубліковані на сайті матеріали належать їх авторам. Матеріали розміщено виключно для ознайомлення. Копіювання та використання інформації суворо заборонено.

 
< Попередня   Наступна >

Замовити реферат, курсову або дипломну роботу

bottom_left
bottom_right
Studentam.net.ua © 2008-2024