top_left_1

Studentam.net.ua

Курсові та дипломні роботи
top_right_1
top_left_2
top_right_2
top_left_3
top_right_3
Загартування

Загартування

   Загартуванням називається підвищення стійкості організму до фізичних факторів навколишнього середовища шляхом періодичної дії зростаючої інтенсивності. Головними його принципами вважаються поступовість в зростанні величини діючого фактора, систематичність, індивідуалізація й різнобічність засобів, що загартовують.
   До процедур, що загартовують, відносять повітряні, сонячні ванни, водні й банні процедури. Для досягнення ефекту загартування застосовують різнобічні фактори середовища, тому що підвищення стійкості до одного з них (наприклад до низької температури) не завжди супроводжується виробленням достатньої стійкості до іншого. Як правило, природні фактори поєднуються з штучними. До водних процедур відносять вологі обтирання, обливання, душі й ванни. В теплий час року можуть бути купання в природних водоймах (морі, річці, озері і т.д.). Для підвищення стійкості організму до перепадів температур та щоб зняти почуття стомлення після фізичних навантажень застосовуються контрастні душі та ванни. Ефективним засобом загартовування організму, збереження й підвищення працездатності є бані (Боголюбов В.М., Матен М., 1985).
   До головних факторів, які діють на організм людини в банях, належить нагріте повітря: в сауні - сухе (з температурою 60-100°С та відносною вологістю 10-13%); в російській бані - вологе (з температурою 45-60° та вологістю 50-100%).
   В основі підвищення працездатності лежать процеси, пов'язані з посиленням (під дією підвищеної температури) після бані обміну речовин. Інтенсифікація кровообігу та функцій практично усіх органів і систем є також активним: виділення з потом кінцевих продуктів метаболізму, в тому числі молочної кислоти.
   При правильному користуванні банею стійка адаптація до її умов спостерігається після 10-15 процедур з інтервалом між ними не менш 5-7 днів. Для досягнення найбільш сприятливої дії бані на організм кожна процедура повинна бути максимально індивідуалізована й постійно контролюватись самостійно або медичним персоналом: за самопочуттям, пульсом, КТ, частотою дихання, масою тіла.

Всі опубліковані на сайті матеріали належать їх авторам. Матеріали розміщено виключно для ознайомлення. Копіювання та використання інформації суворо заборонено.

 
< Попередня   Наступна >

Замовити реферат, курсову або дипломну роботу

bottom_left
bottom_right
Studentam.net.ua © 2008-2024