top_left_1

Studentam.net.ua

Курсові та дипломні роботи
top_right_1
top_left_2
Головна arrow Психологія arrow Психофізіологія діяльності (М.С.Корольчук) arrow Оптимізація емоційного стану та психологічного клімату
top_right_2
top_left_3
top_right_3
Оптимізація емоційного стану та психологічного клімату

Оптимізація емоційного стану та психологічного клімату

   Значні емоційні навантаження можуть призводити до змін в організмі, сприяти швидкому розвитку вираженого стомлення та перевтомлення, а в деяких випадках навіть викликати психічні порушення. Оптимізація професійної діяльності досягається в першу чергу вихованням у кожного члена колективу високих моральних і психологічних якостей, дисциплінованості й ініціативи, що включає:
   - всебічний розвиток сукупності вольових якостей (цілеспрямованості, активності, ініціативи, самовладання, витримки, наполегливості);
   - формування особливих якостей психофізіологічної надійності (стійкості до тривалого напруження організму, до небезпеки, ризику, готовність до негайних дій);
   - розвиток здатності до оптимальної мобілізації особистих можливостей та самоконтролю організму;
   - набуття досвіду подолання перешкод при роботі в екстремальних умовах;
   - всебічний розвиток якостей професійного мислення в аварійних ситуаціях;
   - розвиток стійкості до монотонії в звичайних умовах.
   Встановлено, що зміни в організмі менш виражені, якщо спеціаліст тренований, професійно досвідчений, фізично загартований й підготовлений до подолання перешкод.
   При виконанні учбових завдань необхідно загострювати й підтримувати у спеціалістів почуття "переднього краю", для чого додатково пояснюються завдання, мета, стан та вимоги готовності до роботи в екстремальних умовах.
   Оптимальний емоційний стан потребує створення в колективах психологічно сприятливих умов для професійної діяльності, основу яких складає ділова атмосфера, взаємна підтримка, справедлива вимогливість. Під час учбових завдань особлива увага приділяється нормалізації взаємовідносин, попередженню й виключенню конфліктних ситуацій та емоціональних зривів.
   Ефективним засобом профілактики астенічних емоційних станів вважається проведення загальноорганізаційних заходів, які підвищують емоційну стійкість організму до несприятливих факторів діяльності спеціалістів (раціональний режим праці та відпочинку, систематичні заняття фізпідготовкою, повноцінний сон).
   Для оптимізації емоційного стану суттєве значення мають доповнення кольорової гами, правильний вибір фарб житлових приміщень, "живі" куточки, режим освітлення. Добре впливає на емоційний стан спеціалістів організований відпочинок із врахуванням індивідуальної схильності людей.
   Зменшенню вираженості емоційних реакцій на екстремальні подразники сприяє аутотренінг, завдяки чому досягається довільна концентрація уваги на функціональних обов'язках, переключення з одного виду діяльності на другий, свідомий виклик протилежного емоційного стану. Не слід забувати й можливості ефекту переносу, наслідування при зовнішній дії керівників та досвідчених спеціалістів.
   Позитивний вплив на емоційний стан чинять мотиви діяльності, котрі можуть змінюватись, особливо в другій половині циклу діяльності. Підтримка й підвищення мотивації, стимулювання інтересу й потреби до якісного виконання професійних обов'язків - один з головних напрямів в роботі керівного складу колективу. Постановка завдань колективу в цілому та за етапом діяльності, їх конкретизація з врахуванням специфіки роботи спеціалістів на ОП та ПУ, шляхів та засобів їх досягнення - важлива умова формування у спеціалістів мотивів якісного виконання функціональних обов'язків. Важливе місце в оптимізації емоційного стану спеціалістів займають постійний контроль за їхньою роботою, підведення підсумків за етапами виконання елементів учбового завдання та інструкторські націлювання на вивчення особливостей наступної роботи, допустимих параметрів функціонування техніки, аналіз допущених помилкових дій на попередніх етапах. Таким чином, необхідність перелічених соціально-психологічних заходів зумовлена тим, що висока мотивація, спрямована на ефективне та безпечне виконання функціональних обов'язків спеціалістами, є тією базою, на якій формується соціально-психологічна сумісність колективу, і одним з головних завдань в діяльності керівного складу.

Всі опубліковані на сайті матеріали належать їх авторам. Матеріали розміщено виключно для ознайомлення. Копіювання та використання інформації суворо заборонено.

 
< Попередня   Наступна >

Замовити реферат, курсову або дипломну роботу

bottom_left
bottom_right
Studentam.net.ua © 2008-2024