top_left_1

Studentam.net.ua

Курсові та дипломні роботи
top_right_1
top_left_2
top_right_2
top_left_3
top_right_3
4.11. Акцентуація особистості

4.11. Акцентуація особистості

   Риси, які визначають індивідуальність людини, можуть бути віднесені до різноманітних психічних сфер.
   Назвемо найпершу сферу, яку найправильніше було б позначити як сферу скерованості інтересів і нахилів. Деякі інтереси мають егоїстичний характер; інші, навпаки, альтруїстичний.
   Другу можна позначити як сферу почуттів і волі. Характер внутрішньої переробки явищ теж визначає значні індивідуальні відмінності. Відтак виникають модифікації індивідуальності й характеру.
   Третя сфера пов'язана з інтелектом; зазвичай її не включають у поняття особистості. Проте існує сфера асоціативних почуттів, де закорінені такі риси особистості, як зацікавленість і прагнення до впорядкованості. Цю сферу можна назвати асоціативно-інтелектуальною.
   Не завжди легко провести межу між рисами, що формують індивідуальність людини, і акцентуацією. Акцентуація завжди передбачає підсилення виявленості певної риси.
   Акцентуація — це, власне, ті індивідуальні риси, які мають тенденцію до переходу в патологічний стан. За умови більшого вияву вони накладають відбиток на особистість як таку і, врешті-решт, можуть набути патологічного характеру, руйнуючи структуру особистості.
   Проте навіть за широкого підходу до того, які якості можна назвати стандартними, нормальними, що не впадають у вічі, все ж таки існує чимало людей, яких можна віднести до акцентуйованих особистостей.
   Згідно з дослідженнями, проведеними в Берлінській клініці Зітте серед дорослих і Гутьяром серед дітей, населення Берліна — це на 50 % акцентуйовані особистості і на 50 % — стандартний тип людей.

Всі опубліковані на сайті матеріали належать їх авторам. Матеріали розміщено виключно для ознайомлення. Копіювання та використання інформації суворо заборонено.

 
< Попередня   Наступна >

Замовити реферат, курсову або дипломну роботу

bottom_left
bottom_right
Studentam.net.ua © 2008-2024