top_left_1

Studentam.net.ua

Курсові та дипломні роботи
top_right_1
top_left_2
top_right_2
top_left_3
top_right_3
2.1. Історичні аспекти вчення про темперамент

2.1. Історичні аспекти вчення про темперамент

   Стародавній лікар Гіппократ (460—377 до н. є.) вважав, що оптимальне співвідношення чотирьох "соків тіла" (крові, лімфи, жовчі та "чорної жовчі") визначає здоров'я людини, тоді як порушення їх пропорційного розподілу стає причиною різних захворювань.
   Виходячи з учення про ці "соки тіла", Клавдій Гален (129—201 н. є.) розробив першу класифікацію темпераментів, яку виклав у трактаті "De temperaments" (від лат. temperamentum — узгодженість, устрій). Чотири первинні рідини К. Гален сприймав відповідно до загальної космологічної теорії, за якою вогонь, земля, повітря і вода є спільною основою всіх речей. З дев'яти визначених і описаних К. Галеном темпераментів лише чотири пройшли випробування часом, оскільки кожен з них зумовлений переважанням в організмі одного з "соків".
   На думку К. Галена, якщо в організмі людини переважає "гаряча" кров "sanguis", то в її поведінці яскраво виявляються риси сангвіністичного темпераменту — енергія, впертість, рішучість.
   Якщо ж цю "гарячу" кров охолоджує "надлишковий слиз" (phlema), то це призводить до появи флегматичного темпераменту, для якого характерні холоднокровність, спокій, неспішність у діях.їдка жовч (chole) сприяє утворенню неврівноваженого холеричного темпераменту, а коли в організмі накопичується багато зіпсованої "чорної" жовчі (теlап chole), це призводить до формування меланхолічного темпераменту. Арістотель також пов'язував меланхолію з "чорною" жовчю.Майже до середини XVIII ст. більшість дослідників дотримувалася класифікації Галена, вбачаючи анатомо-фізіологічну основу темпераменту в будові та функціях кровоносної системи.
   Навіть Е. Кречмер, автор книги "Будова тіла і характер", уважав, що встановлені ним чотири основні властивості темпераменту — чутливість до подразників, настрій, темп психічної діяльності, психо-моторика — зумовлені хімічним складом крові. Е. Кречмер також встановив, що серед хворих на шизофренію переважав астенічний тип будови тіла, а серед хворих на маніакально-депресивний психоз — пікнічний.
   У наш час реальність різниці між м'язовими і церебральними типами конституції людини вважається встановленою, тобто реальність соматопсихічних зв'язків не викликає сумніву.

Всі опубліковані на сайті матеріали належать їх авторам. Матеріали розміщено виключно для ознайомлення. Копіювання та використання інформації суворо заборонено.

 
< Попередня   Наступна >

Замовити реферат, курсову або дипломну роботу

bottom_left
bottom_right
Studentam.net.ua © 2008-2024